Wesphael schreeuwt nog 1 keer onschuld uit

Een emotionele Bernard Wesphael heeft in zijn laatste woorden op zijn assisenproces zijn onschuld uitgeschreeuwd. "Ik heb alles gedaan om haar te redden", zei de gewezen Waalse politicus op zijn assisenproces. "Ik moet nu zonder haar leven en dat is ondraaglijk." De jury is al in beraad over de schuldvraag. 

Wesphael staat terecht voor doodslag op zijn echtgenote Véronique Pirotton. Zij werd in 2013 dood aangetroffen in de badkamer van een hotel in Oostende. Volgens de oud-politicus pleegde zijn vrouw zelfmoord, maar de verdediging hecht weinig geloof aan zijn verhaal. 

Vandaag kreeg hij het laatste woord op zijn proces. Wesphael wist duidelijk goed wat hij zou zeggen, maar werd wel emotioneel. "Ik hield heel veel van haar. Ik zou alles voor haar gedaan hebben, om haar te redden. Van nu tot het einde van mijn dagen moet ik leven met twee gedachten. Ten eerste: dat ze er niet meer is, dat ik haar niet meer ga zien. Ten tweede, en het zwaarst om dragen: het lijden van haar zoon Victor. Ik hield van hem als was het mijn eigen kind. Ik zie hem als mijn derde kind."

Man met veel fouten
"Aan de jury wil ik zeggen dat ik een man met veel fouten ben. Daar bestaat geen twijfel over. Maar gewelddadig ben ik niet. Ik heb een gerust geweten. Ik heb mijn leven besteed aan de strijd tegen geweld. Ik heb mijn vrouw niet aangeraakt, nog geen beetje. Mensen die mij kennen, en er zitten er hier veel in de zaal, zullen het bevestigen", sprak Wesphael. "Ik wil dat u mij gelooft. Mocht het anders zijn, zou ik mijn advocaten gevraagd hebben anders te pleiten. Waarom neem ik zo'n risico? Simpel: ik kan niet anders pleiten, want ik heb haar niet aangeraakt."

De jury zit momenteel samen om zich uit te spreken over de schuldvraag.