Meer migranten op West-Vlaamse parkings

De politie pakt de voorbije dagen opvallend meer vluchtelingen op aan de West-Vlaamse snelwegparkings. Dat komt door de ontruiming van vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk én omdat een parking in Oost-Vlaanderen dicht is. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé laat weten dat hij aan een oplossing werkt.

De West-Vlaamse snelwegparkings worden opnieuw heel druk bezocht door grote groepen vluchtelingen. Gisteren alleen al werden zeker tachtig mensen opgepak. Zo werden in Mannekensvere veertien mensen bevrijd uit een koeltransport, in Jabbeke kwam een groep van vijftig uit het struikgewas. Tientallen vluchtelingen proberen er elke nacht in vrachtwagens te klimmen, in de hoop zo in Groot-Brittannië te geraken. 

De druk op de West-Vlaamse parking neemt toe door onder meer de ontruiming van de vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk. Ook het sluiten van een parking in Oost-Vlaanderen zorgt voor toenemende druk. Volgens gouverneur Carl Decaluwé zijn er verschillende opties om het steeds groter wordende probleem op te lossen. "Ofwel sluit men de andere parkings, maar dan komt de transportsector in het gedrang. Ofwel moeten we de parkings extra beveiligen met federale en lokale politiemensen, of moet de Vlaamse overheid de private sector inschakelen om de mensensmokkelaars te ontmoedigen om daar hun zaakjes te doen", klinkt het.

Overleg
Decaluwé overlegt vanmiddag met de politiediensten en het parket over de vluchtelingenproblematiek. Hij wil de parkeerterreinen langs de E40 in Jabbeke en Mannekensvere laten sluiten omdat de situatie er uit de hand loopt. 

Foto: archief