Middelentoets voor werklozen, goed idee?

Het idee van de middelentoets duikt weer op tijdens de begrotingsgesprekken van de federale regering. Bij zo’n toets wordt nagegaan hoe vermogend een werkloze is. Als blijkt dat die genoeg inkomsten heeft en toch al een tijdje op de dop staat, dan zou hij of zij de uitkering kunnen verliezen. Open Vld laat weten dat het niet helemaal warmloopt voor het voorstel.

N-VA-kamerlid Zuhal Demir liet in het verleden al weten pro te zijn. Ook de MR is wel te vinden voor het voorstel. Open Vld loopt er niet helemaal warm voor. “We begrijpen het principe wel, maar het is vooral een zaak van sociale fraude. We vrezen dat het opzetten van zo’n systeem meer zou kunnen kosten dan het uiteindelijk zou opleveren.”

Open Vld pleit er wel voor om alle werkloosheidsuitkeringen te laten dalen in de tijd. Dat moet aansporen om sneller weer aan de slag te gaan. Op dit moment is slechts een beperkte groep van de uitkeringen degressief.

Verplichte leeftijdspiramide
De liberale partij wil ook een verplichte leeftijdspiramide invoeren bij grote ontslagen. "Bij grote ontslagrondes zoals die bij ING en Caterpillar wordt de ene na de andere oudere werknemer eruit geduwd. Er wordt gewoon op leeftijd geselecteerd. Dat moet stoppen", zegt voorzitster Gwendolyn Rutten in Het Laatste Nieuws. 

"Het kan niet dat bedrijven massaal oudere werknemers dumpen op kosten van de maatschappij", hekelt Rutten. Komt het tot een grote afslanking, dan moet de groep die ontslagen wordt een weerspiegeling zijn van het personeelsbestand, vindt ze. "Je C4's mogen dus niet voor honderd procent naar 50-plussers gaan als maar twintig procent van je werknemers boven de vijftig is."