Onvruchtbare papa, onvruchtbare zoon?

Uit een nieuwe studie blijkt dat onvruchtbaarheid erfelijk is. Jongens die verwekt zijn met een type van in-vitrofertilisatie (IVF) blijken - net als hun vader - minder vruchtbaar te zijn dan jongens die op de natuurlijke manier verwekt werden. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In ons land werd de eerste ICSI-baby in 1992 geboren. Dat is een type van IVF waarbij één enkele zaadcel geïnjecteerd wordt in een rijpe eicel. Op die manier hebben mannen die verminderd vruchtbaar zijn, toch nog een kans om kinderen te krijgen.

De eerste kinderen die op deze manier verwekt werden, zijn intussen al volwassen mensen geworden. Ze werden hun hele leven lang opgevolgd om te kijken wat de gevolgen zijn van deze techniek op hun medische toestand.

Minder beweeglijke zaadcellen
Een nieuwe studie heeft nu specifiek onderzocht wat het gevolg is van de ICSI-techniek op de vruchtbaarheid van de kinderen. Van de 215 jongens die geboren werden tussen 1992 en 1996, waren 54 jongen bereid om een sperma- en bloedstaal af te geven.

En wat blijkt? De jongens die met deze techniek werden verwekt, hebben drie keer meer kans op een lage spermaconcentratie én hebben de helft minder beweeglijke zaadcellen. De verminderde vruchtbaarheid van hun vader werd dus erfelijk overgedragen.

De resultaten van deze studie hebben enkel betrekking op kinderen die verwekt werden met het zaad van verminder vruchtbare mannen. De techniek wordt intussen ook al toegepast in gevallen waarbij niet in de eerste plaats de man onverminderd zwanger is.