Eén kind op drie wil op dieet

Heel wat Vlaamse kinderen van amper zeven jaar vinden zichzelf dik en lelijk. Een derde van de lagereschoolkinderen denkt zelfs wekelijks aan diëten. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent waarover de kranten van de Persgroep berichten. 

Twaalf tot dertien procent van de lagereschoolkinderen maakt zich minstens één keer per week zorgen over wat ze eten, hun gewicht of hoe ze eruitzien. En dat terwijl de grote meerderheid helemaal geen overgewicht hééft: slechts een vijfde tot een zesde weegt te veel, wat niet betekent dat deze kinderen ook obees zijn.

Het grote verschil tussen kinderen die willen diëten en kinderen die effectief te dik zijn, baart experts dan ook zorgen. Ze spreken van een "verontrustende tendens".

Symptomen van eetstoornis
Steeds meer kinderen van amper tien of elf jaar vertonen symptomen van een eetstoornis, terwijl men er vroeger vanuit ging dat het vooral adolescenten waren die zo'n problemen hadden. "Té gefocust zijn op eten en op wat op je bord ligt, leidt net tot eetstoornissen en overgewicht", meent An Vandeputte, directeur van Eetexpert, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. "Veel heeft ook te maken met de rolmodellen waaraan vijf- tot achtjarigen blootgesteld worden. Dat zijn Barbiepoppen en gefotoshopte beelden."

Rode Neuzen Dag
Eetstoornissen bij kinderen en jongeren zijn ook één van de problemen waar Rode Neuzen Dag de aandacht op wil vestigen, de campagne van VTM, Qmusic en Belfius. Eén van de campagnefilmpjes gaat erover. "Hoewel we gewoon zijn om héél soft over de problematiek te praten, mogen we al eens - al is het maar een paar seconden - in contact zijn met hoe hard de situatie is voor diegene die het meemaakt", zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens. "Het zijn de reële problemen van jongeren. En we moeten trachten onze ogen een keer écht te openen."