Wesphael in tranen na vrijspraak

Waals ex-politicus Bernard Wesphael is door de assisenjury in Bergen vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. Meteen na de uitspraak barstte de politicus in tranen uit.

De asissenjury motiveert haar uitspraak als volgt: "Ondanks dat er heel wat onduidelijkheden zijn zoals de positie van het lijk, het bestaan en de plaatsing van het plastic zakje, heel wat bloeduitstortingen, de geluiden die werden gehoord vanuit de kamer en de houding van Wesphael tegenover het overlijden van zijn vrouw, bewijzen ze niet de schuld van de verdachte".

"De bewijsvoering is niet ten gronde gebeurd. De scenario's die door de aanklagers werd aangevoerd konden niet volledig gestaafd worden met bewijzen. De sporen die op de plaats delict werden gevonden, ondersteunen de these van de verstikking niet."

Eind oktober 2013 wordt Véronique Pirotton, de vrouw van de Waalse politicus Bernard Wesphael (58), dood teruggevonden. Uit de autopsie blijkt dat ze op een gewelddadige wijze om het leven is gebracht. Wesphael werd aangehouden op verdenking van doodslag op zijn vrouw, maar wordt nu door de jury dus vrijgesproken.

De feiten
De Luikenaar was naar Oostende gekomen om enkele dagen door te brengen aan zee met zijn echtgenote. Een dag later stond hij in paniek aan de receptie van het hotel. Hij zei tegen de receptionist dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd. De hulpdiensten probeerden haar nog te reanimeren, maar zonder resultaat. Volgens Wesphael was hij zelf aan het slapen toen zijn vrouw uit het leven stapte. Toen hij wakker werd, zou hij haar levenloze lichaam gevonden hebben in de badkamer.

Telefoontje naar ex-minnaar
De speurders twijfelden echter aan dat verhaal. Uit onderzoek van het gsm-verkeer van de echtgenote bleek dat ze vlak voor haar dood gebeld had met een (ex-)minnaar. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een werkgerelateerd telefoontje ging. Maar de minnaar en gewezen partner van Pirotton, met wie ze lang samen was alvorens ze met Wesphael trouwde, verklaarde aan de politie dat hij die laatste herhaaldelijk hoorde roepen op zijn vrouw tijdens het telefoontje.

De onderzoekers toonden aan dat Pirotton talrijke recente traumatische letsels had opgelopen en ze spraken van een "gewelddadige dood met kenmerken van samendrukkend geweld" waarbij mond en neus werden afgesloten. "Als advies kunnen we stellen dat deze bevindingen wijzen op een dood veroorzaakt door smoring door derden", aldus de onderzoekers. Ook de conclusie van de wetsgeneesheer was duidelijk: Véronique Pirotton is gestorven door "verstikking".

Kussenvezels
Wesphael bleef al die tijd beweren dat het om een zelfmoord ging, maar de advocaten van Pirotton hechten daar weinig geloof aan. Elementen in het nadeel van Wesphael zijn er genoeg: de kussenvezels op het gezicht van het slachtoffer, de getuigenissen van de toeristen in de naburige hotelkamers en de vele verwondingen op het lichaam. "Het was doodslag en zéker vrijwillig. Hij wist goed wat hij deed”, besloot de advocaat.

Pillen en alcohol
De verdediging blijft erbij dat Pirotton op 31 oktober 2013 in haar hotelkamer in Oostende stierf aan de vele pillen die ze nam, in combinatie met alcohol. Advocaat Tom Bauwens had ook de bijsluiters meegebracht van de verschillende geneesmiddelen die Pirotton had geslikt. "Het staat hier zwart op wit", zei hij, om vervolgens fragmenten te citeren waaruit zou moeten blijken dat de vrouw wel degelijk gevaar liep met de dosissen die ze had genomen. Van het antidepressivum Sipralexa had ze bijvoorbeeld een giftige, maar net geen dodelijke dosis binnen. Maar door de interactie met andere middelen, zou het wel dodelijk geweest zijn.