Cybathlon: België aan de top van robotica

Nu zaterdag is het de allereerste Cybathlon, de Olympische Spelen voor cyberatleten. De deelnemers zijn allemaal atleten met een robotprothese. Ze moeten zich onder andere meten in zo goed en zo snel mogelijk een helling oplopen of gaan zitten. Alledaagse dingen die zeer moeilijk zijn voor iemand met een prothese. Het roboticateam van de VUB verdedigt ons land.

Michel De Groote is een van de deelnemers. Hij moet in het totaal zes proeven doen. “De eerste proef is de stoel. Daarop moet ik vijf keer gaan zitten en weer rechtstaan”, vertelt hij. Daarna moet hij ook nog over een obstakel stappen, de deur open en dicht doen en de trap oplopen met een dienblad. Dat allemaal in vier minuten.

Wereldtop
“Meedoen is belangrijker dan winnen”, vertelt De Groote. “We doen het niet voor de prijzen maar voor de eer. De ambitie blijft bescheiden, nochtans staan we aan de wereldtop op het vak van robotprotheses."

Joost Geeroms is ingenieur en werkt met het Brubotica-team van de VUB al vier jaar aan de prothese van Michel. Alles moet perfect zijn, tot in de kleinste details. “Een groot deel van de moeilijkheid zit in de knie. Dat is een heel moeilijk gewricht om na te bootsen terwijl dat bij een natuurlijke knie heel simpel is. Maar als een knie niet werkt zoals het hoort, dan heb je een groot probleem natuurlijk. Het is niet evident om een knie op het juiste moment te laten plooien.”

Half miljoen euro
De prothese van Michel is een prototype, en kost zo'n half miljoen euro, ze is uniek. In België hebben elk jaar 700 mensen een nieuwe prothese nodig. Maar ook voor hen zijn deze Olympische Spelen belangrijk.

Flikkerende kerstboom
Nu moeten we eigenlijk verder evolueren om die ‘flikkerende kerstboom’ te verminderen, het geluid te verbeteren, de robuustheid te verbeteren en alle kleine fouten eruit te halen”, vertelt Bram Vanderborght, professor Robotica aan de VUB. “Zo’n event pusht ons echt om die prothese klaar te maken voor dagelijks gebruik.”