Aerts: "Was beschaamd om christen te zijn"

Lode Aerts is blij met zijn benoeming tot bisschop van Brugge. "Ik had het werkelijk niet verwacht", vertelt een glunderende kersverse bisschop. "Ik wist dat mijn naam circuleerde, maar het was toch een verrassing toen ik een aantal dagen geleden het nieuws heb vernomen."

Hij heeft er zin in, maar het zorgt toch voor een dubbel gevoel. "Ik weet dat mensen vertrouwen stellen in mij en ik wil echt mijn best doen om dat niet te beschamen. Maar ik besef ook heel nuchter dat er een zware taak op mij wacht die ik alleen niet kan vervullen", vertelt hij aan VTM NIEUWS.

"Beschaamd"
In het bisdom van Brugge moet weer aan vertrouwen gewonnen worden na de schandalen rond seksueel misbruik. "In mijn ogen is het verschrikkelijk wat er is gebeurd in Brugge", vertelt Aerts daarover. "Ik herinner mij de periode dat het schandaal aan het licht kwam heel levendig. Ik was beschaamd om christen te zijn, ik was beschaamd om priester te zijn. Dat die mensen hun leven is verwoest, vind ik nog altijd verschrikkelijk. Verantwoordelijkheid mag niet omslaan in autoritair gedrag en misbruik", maakt hij zich sterk.