Dossier Terreurdreiging

Treinverkeer zwaar verstoord na bomalarm

Brussel-Noord en het Brusselse parket zijn vandaag geëvacueerd na een bomalarm. Volgens sommige bronnen kreeg de politie een telefoontje dat er een bom zou ontploffen op die locaties. Het treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding werd volledig stilgegelegd. De politie hield zoekacties en in de loop van de namiddag werden de gebouwen opnieuw vrijgegeven. De NMBS zegt dat reizigers nog op vertraging moeten rekenen.

Op vraag van de politie werd het Noordstation vanmiddag volledig ontruimd. Alle treinen werden het station uitgereden en inkomende treinen werden opgehouden in de stations Schaarbeek en Brussel-Zuid. Ook het seinhuis van Brussel-Noord was ontruimd, waardoor al heel het verkeer op de Noord-Zuid verbinding een tijdje plat lag. Intussen is het Noordstation opnieuw vrijgegeven en ook het treinverkeer is opnieuw hernomen. "Maar omdat de treinen meer dan een uur lang werden opgehouden, zal dat wel met een aanzienlijke vertraging zijn", zegt Bart Crols van NMBS.

Avondspits in de soep
"Ook tijdens de avondspits zal er nog hinder zijn", klinkt het bij spoornetbeheerder Infrabel. "Omdat een op de drie treinen door die Noord-Zuidverbinding moet, zal het effect voelbaar zijn in heel het land", zegt woordvoerder Thomas Baeken.

Omstreeks 13.30 uur kreeg de NMBS het bevel van de politie om het gebouw van Brussel-Noord te ontruimen en ook tegelijkertijd moest iedereen het Portalisgebouw, waar het Brusselse parket in huist, verlaten. Omstreeks 14.30 uur werd het Portalisgebouw opnieuw vrijgegeven. Een zoekactie van de politie heeft niets opgeleverd.

Telefoontje
Volgens bronnen zou de politie een anoniem telefoontje hebben gekregen waarin werd gezegd dat er een bom zou ontploffen in het Noordstation en het Brusselse parket. De politie neemt zo'n klachten zeer serieus en zou onmiddellijk in actie zijn getreden.