Mesaanval op agenten is terreurdaad

Het onderzoek naar de steekpartij in Schaarbeek, waarbij deze middag drie agenten gewond raakten, wordt in handen genomen door het federaal parket. "Er zijn redenen om aan te nemen dat het om een terroristische aanslag gaat", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket aan VTM NIEUWS. De dader is de 43-jarige Belg Hicham D., een ex-militair die contacten had met Syriëstrijders.

De steekpartij vond rond het middaguur plaats op de Lambermontlaan in Schaarbeek. Twee agenten wilden er een man controleren maar die haalde meteen uit met een mes. Eén van de agenten raakte gewond in de hals, de andere in de buikstreek, maar geen van beiden verkeert in levensgevaar.

Hun aanvaller ging er na de feiten vandoor maar kon door een andere politiepatrouille onderschept worden. De man verzette zich tegen zijn arrestatie en daarbij kreeg één agent een klap in het aangezicht, waardoor hij een neusbreuk opliep. De politie loste ook één schot, dat de aanvaller in het been raakte. Ook hij raakte evenwel niet levensgevaarlijk gewond.

"Genoeg aanwijzingen voor terreurdaad"
De zaak is uiteindelijk overgedragen aan het federaal parket, aan de unit die terreurdaden behandelt. Waarom wordt het als een terreurdaad beschouwt?

"Het was een aanslag en daarom wordt het al een terroristische daad beschouwd. De man was in een hinderlaag gaan liggen en viseerde de agent. Het mes was geen gewoon mes, maar een echt gevaarlijk wapen. Het derde aspect is de achtergrond van de man. Hij had contacten met Syriëstrijders in Syrië en in Irak." Dat zegt terreurexpert Faroek Özgünes bij VTM NIEUWS.

"Het onderzoek is overgedragen van het Brussels parket naar het federaal parket. Dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat het gaat om een terreurdaad.

"Ik wil mijn medeleven betuigen"
"De link met terrorisme wordt nu inderdaad onderzocht, maar het valt nu af te wachten wat het resultaat van het onderzoek brengt. Ik wil wel graag mijn medeleven betuigen aan de families van de agenten." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).