Wesphael gaat voor vrijspraak

Cruciale dag vandaag op het assisenproces tegen de ex-politicus Bernard Wesphael, daar komen zijn advocaten aan het woord en die gaan voor de vrijspraak. Wesphael riskeert dertig jaar cel voor doodslag op zijn vrouw Veronique Pirotton, maar houdt zijn onschuld vol. Pirotton stierf door een mix van pillen en alcohol, zeggen zijn advocaten. Al enkele uren voor de start van de zitting in Bergen, stonden er mensen in de rij voor een plaats in de assisenzaal

Advocaat Jean-Philippe Mayence zette aardig wat druk op de jury tijdens zijn pleidooi. Hij wees erop dat in geval van twijfel, zijn cliënt Bernard Wesphael vrijgesproken moet worden. "Van zodra er twijfel is, moet dat in het voordeel van de beschuldigde uitdraaien. Dat is geen keuze. Als de hypothese van intoxicatie effectief kan kloppen, dan is de beslissing eigenlijk een feit. Dan moet u neen antwoorden op de vraag of Wesphael schuldig is aan doodslag."

Vervolgens uitte Mayence nog eens zijn ongenoegen over een vergadering die voor aanvang van het assisenproces plaatsvond, zonder de verdediging. Die meeting diende om "praktische afspraken te maken", zo kreeg de jury in de eerste week van het proces al te horen. "Een absoluut schandaal is dat", foeterde Mayence. "De onderzoeksrechter, de politie en de experts waren erbij, en daar is geen PV van gemaakt. Maar ik heb geen zin om naar Cassatie te stappen. Ik wil de vrijspraak."

Medicatie
De verdediging blijft erbij dat Pirotton op 31 oktober 2013 in haar hotelkamer in Oostende stierf aan de vele pillen die ze nam, in combinatie met alcohol. De experts waren het twee weken geleden in de assisenzaal niet eens over die mogelijkheid. Toxicoloog Jan Cordonnier hield het niet voor mogelijk, zijn collega Jan Tytgat wel.

Maar advocaat Tom Bauwens had ook de bijsluiters meegebracht van de verschillende geneesmiddelen die Pirotton had geslikt. "Het staat hier zwart op wit", zei hij, om vervolgens fragmenten te citeren waaruit zou moeten blijken dat de vrouw wel degelijk gevaar liep met de dosissen die ze had genomen. Van het antidepressivum Sipralexa had ze bijvoorbeeld een giftige, maar net geen dodelijke dosis binnen. Maar door de interactie met andere middelen, zou het wel dodelijk geweest zijn.

Zelfdoding?
Bauwens insinueerde ook nog even dat de piste van zelfdoding toch ook niet vergeten mag worden, ook al werd die mogelijkheid tijdens dit proces als erg onwaarschijnlijk afgedaan. "Waarom schrijft Véronique Pirotton aan haar zoon dat de auto bij het station staat, terwijl die jongen op dat moment geen rijbewijs heeft", zei hij. "Waarom schreef ze haar adres op het kaartje van het hotel?"

Wesphael zelf had weinig te zeggen na de slopende dag in de rechtbank. Hij vond het vooral belangrijk dat de waarheid aan het licht zal komen. Morgen volgt er een uitspraak in de zaak.

Bekijk ook: