Sporten op kunstgras kankerverwekkend?

Sporten op kunstgras is mogelijk kankerverwekkend. Bij wrijving of door opname in het bloed, zouden schadelijke stoffen kanker kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een reportage van het Nederlandse reportageprogramma Zembla. Onze collega’s van het radionieuws spraken erover met toxicoloog Jan Tytgat. 

De grote boosdoener is de stof MBT. Die zit in rubbergranulaatkorrels die op de kunstgrasvoetbalvelden worden gebruikt om ervoor te zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen. Op hockeyvelden wordt niet gestrooid met rubber, maar met zand of water.

Vulkaniseren
“De korrels, of pellets, worden gemaakt van fijngemalen autobanden”, vertelt Tytgat aan VTM NIEUWS. “Om rubber bruikbaar te maken, is een proces nodig dat we ‘vulkaniseren’ noemen. Tijdens dat proces worden moleculen gebruikt die zwavel bevatten. Een van die stoffen, MBT, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie sinds een jaar als kankerverwekkend beschouwd.” 

200 kankerpatiënten
Een Amerikaanse ex-voetbalster, Amy Griffin, kaart het probleem al een aantal jaren aan. Ze heeft een lijst aangelegd met namen 200 van kankerpatiënten waarbij een verband wordt gelegd met kunstgras. 150 van die kankerpatiënten zijn voetballers, onder wie 95 keepers. Keepers maken nog vaker contact met de grond en met het kunstgras. “Er is dus voldoende reden om een oorzakelijk verband te onderzoeken tussen kunstgras en bepaalde vormen van kanker”, vertelt Tytgat. 

Onderzoek
De blootstelling van de stof aan een bloedende wonde is gevaarlijk, maar de stof kan bij wrijving ook door inhalatie opgenomen worden. De VS is in het voorjaar met een onderzoek gestart en recent heeft ook het Europese Agentschap voor Chemische stoffen het licht op groen gezet om een grootschalig onderzoek op te starten.  “Een goede zaak”, vindt Tytgat.

9 op 10 grasmatten
Volgens Desso, een verdeler van kunstgrasmatten, bevatten bijna negen op de tien grasmatten gevulkaniseerd rubber.