5,8% laten zich verrassen door flitsmarathon

De resultaten van de flismarathon zijn er. Van maandag 6 uur tot dinsdag 6 uur hield de politie overal in ons land flitscontroles. In totaal werden 415.065 voertuigen gecontroleerd, 5,76% reed daarbij te snel en 76 moesten hun rijbewijs afgeven.

De politie controleerde op iets meer dan 900 plaatsen, zowel de autosnelwegen als de gewest- en gemeentewegen, met zowel vaste als mobiele radars. Maar liefst 109 lokale politiezones namen deel aan de sensibiliseringsactie, goed voor 578 agenten.

Het uiteindelijke doel van de actie is een grotere veiligheid op onze wegen en een daling van het aantal verkeersslachtoffers, want jaarlijks vallen er 750 doden op onze wegen. De politie hoopt dat ze weinig boetes moet uitschrijven en dat bestuurders zich niet alleen tijdens deze actie zullen houden aan snelheidsbeperkingen, maar ook erbuiten. 

Vorige flitsmarathon
De vorige flitsmarathon vond plaats op 20 april van dit jaar. Toen liepen ongeveer 32.600 mensen tegen de lamp, ofwel zes procent van de gecontroleerde bestuurders. Op de snelwegen reed bijna twee procent van de gecontroleerde bestuurders te snel, op de lokale wegen bijna acht procent. Voor de politie reden te meer om te blijven flitsen. 707 agenten deden aan de marathon mee, meer dan bij de vorige flitsmarathons.