"Het was doodslag, en zéker vrijwillig"

Op het assisenproces van de Waalse politicus Bernard Wesphael vonden vandaag de pleidooien plaats, waarmee meteen de laatste fase van het proces werd ingezet. Advocaat-generaal Alain Lescenier had alvast een niet mis te verstane boodschap. "Het was doodslag en zéker vrijwillig. Hij wist goed wat hij deed”, zei hij.

Wesphael wordt ervan beschuldigd zijn 42-jarige vrouw Véronique Pirotton te hebben gedood in een hotel in Oostende, drie jaar geleden. Volgens Wesphael had het koppel die bewuste avond ruzie gekregen en was het tot een kort handgemeen gekomen, maar heeft hij niets te maken met haar overlijden. De Waalse politicus beweert dat zijn vrouw zelfmoord pleegde. 

Aan deze verklaring hecht advocaat-generaal Alain Lescrenier alvast weinig geloof. Elementen in het nadeel van Wesphael zijn er genoeg: de kussenvezels op het gezicht van het slachtoffer, de getuigenissen van de toeristen in de naburige hotelkamers en de vele verwondingen op het lichaam. Bovendien wees de advocaat-generaal op de verschillende gaten in het verhaal van Wesphael. "Het was doodslag en zéker vrijwillig. Hij wist goed wat hij deed”, besloot hij.

Geweten laat het niet toe
Ook de advocaten van de familie van Pirotton kwamen vandaag aan het woord. Volgens hen is Wesphael schuldig, maar wil hij dat zelf niet bekennen omdat zijn geweten dat niet toelaat.

“Het autopsierapport wijst duidelijk op verstikking door een derde”, zegt advocaat Diego Smessaert. “Zelfmoord is volledig uitgesloten. Iemand die zelfmoord wil plegen, neemt veel meer pillen in. De wetsgeneesheren zijn heel formeel: de dosis was niet hoog genoeg, punt”, besluit hij.

Bekijk ook: