Je wordt dan tóch niet creatief van wiet

Hoewel vaak wordt gedacht dat je creatief wordt van blowen – het roken van cannabis – blijkt dit toch niet het geval te zijn. Ook zijn blowers zich minder bewust van hun eigen fouten. Dat concludeert psycholoog Mikael Kowal in zijn doctoraatsonderzoek naar de effecten van cannabis.

Kowal voerde experimenten uit bij regelmatige gebruikers van cannabis en een controlegroep van mensen die nooit wiet roken. Hij onderzocht de effecten van cannabis op dopamine, een hersenstof die onder andere een belangrijke rol speelt bij leerprestaties.

Volgens de psycholoog verstoort cannabis de werking van dopamine in de hersenen op de lange termijn. "Bij de chronische blowers was een significante afname te zien van de spontane oogknipperfrequentie, een indicatie dat er minder uitstoot is van dopamine in de hersenen.''

Ander resultaat
Uit eerdere onderzoeken waren echtere andere resultaten naar voren gekomen: daaruit bleek namelijk dat regelmatig cannabisgebruik op lange termijn geen desastreuze gevolgen hoeft te hebben voor de opname van deze hersenstof.