Pleidooien gestart op ‘proces van de twijfel’

Het assisenproces van de Waalse politicus Bernard Wesphael gaat zijn laatste fase in. Wesphael wordt ervan beschuldigd zijn vrouw Véronique Pirotton te hebben gedood in een hotel in Oostende, drie jaar geleden. Alle getuigen, speurders en experts zijn gehoord op het proces, vandaag zijn de pleidooien begonnen.

De hele voormiddag hebben de advocaten van de familie van Véronique Pirotton gepleit. Bernard Wesphael heeft altijd ontkend dat hij zijn vrouw gedood heeft. Harde bewijzen zijn er niet, maar volgens de burgerlijke partijen is er geen twijfel: Wesphael heeft zijn vrouw verstikt.

Vezeltjes
Toch is dat nog niet zo zeker. "Er zijn een aantal elementen opgedoken tijdens het proces waarvoor geen verklaring is en waarvoor Wesphael geen verklaring wou of kon geven", vertelt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. "Het gaat om vezeltjes op het kussen van zijn vrouw, verwondingen die zij heeft opgelopen".

De advocaten van de burgerlijke partijen hebben een hypothese opgesteld en volgens hun verklaring heeft het echtpaar ruzie gemaakt, die ruzie is ontaard in slaande ruzie waarbij Wesphael zijn vrouw heeft proberen verstikken in bed met een kussen en haar daarna naar de badkamer heeft gesleept om haar daar dan te verstikken met een plastic zakje. "Het is een hypothese, bewijzen dat het zo gegaan is, zijn er niet", vertelt Natalie Dyck. "Het is nu afwachten wat de verdediging hierover zal zeggen", besluit ze. 

Morgenavond
Deze namiddag komt het Openbaar Ministerie nog aan de beurt, daarna de verdediging. Mogelijk gaan die pleidooien morgen nog verder en daarna zal de jury zich terugtrekken. "Hopelijk weten we morgenavond of ze hem schuldig of onschuldig bevinden".