VREG:"Mislukte Eandis-deal niet onze schuld"

De Vlaamse energieregulator Vreg treft geen schuld in het Eandis-debacle. Dat zegt waarnemend topman Thierry Van Craenenbroeck in een reactie op de scherpe uithaal van Eandis richting de Vreg.

"De Vreg treft geen schuld. We hebben gedaan wat we moesten doen. De schuld moet niet op ons worden geschoven". Hij argumenteert dat de Vreg vorig jaar voor het eerst op de hoogte werd gebracht van de geplande fusie van de intercommunales en de eventuele instap. "We hebben toen al gezegd dat de opschortende voorwaarde (de Antwerpse intercommunale Imea wou aparte tarieven blijven behouden) een probleem zou vormen. Bij elk contact met Eandis is dit aan bod gekomen. In april is dit ook op papier gezet". 

Gisteren haalde CEO Walter Van den Bossche uit naar de Vlaamse regulator Vreg. "De enige officiële communicatie van de regulator beperkte zich tot het persbericht dat donderdag werd verspreid. Een officieel standpunt van de Vreg was er, ook na aandringen van Eandis, niet gekomen," aldus Van den Bossche. "De Vreg draagt bijgevolg toch enige verantwoordelijkheid".

Geen Chinadeal
Het kwam gisteren niet tot een stemming op de algemene vergadering van Eandis over de instap van het Chinese State Grid. Twee voorwaarden voor de instap bleken niet voldaan: de Antwerpse intercommunale Imea kon geen aparte tarieven afdwingen van de Vreg, en de Waalse gemeente Ellezelles wilde zich niet voor 2019 afsplitsen. Daarmee is de fusie van de historische intercommunales en meteen ook de veelbesproken instap van het Chinese overheidsbedrijf in de distributienetbeheerder van de baan.

Vorige donderdag wees de Vreg er in een persbericht nog eens op dat voor één netbedrijf maar één distributietarief kan gelden. Verschillende tarieven voor dezelfde dienstverlening zou immers discriminatie betekenen. De eis van Imea om aparte tarieven te kunnen houden, kan voor de Vreg hoogstens als overgangsmaatregel gelden. Daarop trok Imea de stekker uit de fusie, wat meteen een kruis maakte over de instap van het Chinese State Grid.

Bekijk ook: