Mag club 'te slechte' spelers weigeren?

Mag een sportclub een kind uitsluiten omdat het te weinig talent heeft? De discussie laait deze week hoog op nadat een voetbalclub uit Zoutleeuw twee spelertjes wegstuurde omdat ze niet goed genoeg zijn.

Vorige week ontvingen de ouders van Sibert en Robrecht, twee achtjarige voetbalvriendjes uit het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw, een brief met daarin de melding dat de jongens volgend jaar niet meer welkom zijn. Volgens de club was er geen evolutie, zijn de jongens “gewoonweg niet goed genoeg en halen ze het niveau van de club naar beneden.”

Niet alleen bij voetbalclubs worden minder getalenteerde spelertjes regelmatig de deur gewezen. De discussie laait deze week dan ook weer op. Mogen clubs zomaar minder getalenteerde spelers weigeren of wegsturen? “Soms is het beter om effectief te zeggen waar het op staat”, zegt Joris Lambrechts, die jeugdsport bestudeert aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, in De Morgen. “Een kind moet weten wat zijn of haar goede punten zijn. Net zoals een club moet weten hoe het kind zich in de ploeg voelt. Maar dat is nog iets anders dan een kind effectief de deur wijzen.”

De juiste sport
Mathieu Lenoir, professor bewegingswetenschappen, vindt het niet onlogisch dat clubs enkel de toppertjes willen behouden. Hij pleit dan ook dat ouders meer gebruik maken van het Vlaams Sportkampas, een instrument bedoeld om kinderen naar de juiste sport te leiden. “Nu gebeurt dat te vaak door toevalligheden. De club ligt bijvoorbeeld in de buurt, of de vriendjes beoefenen die sport ook. Dat moet anders”, aldus Lenoir.