Lore (18) werd 5 jaar misbruikt door pooier

Vanaf vandaag ligt het boek ‘Sterke meisjes huilen niet’ in de winkelrekken. Het boek vertelt het verhaal van Lore, een meisje dat in handen viel van een tienerpooier.

Lore was net geen twaalf en erg verlegen, toen een man haar aan haar school aanspraak. De man was erg charmant, maar dwong haar meteen tot seks. De eerste keer zelfs met twee vrienden. “Toen ik niet wou, sloeg Mo mij en heeft hij mij bedreigd”, aldus Lore. “Hij had tegen me gezegd dat ik het moest doen, dat hij mij anders pijn zou doen.”

Maar liefst vijf jaar lang werd Lore het slachtoffer van gedwongen prostitutie, drugs en geweld. En toch zal ze nooit haar pooier verlinken. “Mo en zijn groep, dat was een familie die ik nooit heb gehad. Ook al moest ik me prostitueren, ze stonden wel altijd voor me klaar.”

Achtergelaten in bos
De kentering voor Lore kwam er toen een ander meisje ontsnapte uit de klauwen van de uitbuiters. “Ze hebben me toen met vijf mensen verkracht en in een bos achtergelaten. Toen ben ik opnieuw naar de instelling gegaan”, aldus Lore. Maar ze heeft nooit iemand durven vertellen over wat er is gebeurd. “Ik voelde me eigenlijk beschaamd dat ik mij vijf jaar lang heb laten gebruiken. Ik durfde dat niet tegen iemand te vertellen.”

Nu op haar achttiende zet ze haar jonge leven in een boek, om andere meisjes te waarschuwen voor het gevaar van tienerpooiers

"Specifieke hulp"
Het is niet duidelijk hoe groot het fenomeen precies is, want veel meisjes durven gewoon niet praten. Maar bij Child focus hebben zich dit jaar al tien slachtoffers van tienerpooiers gemeld. Dat zijn er evenveel als heel vorig jaar samen. Daarnaast kregen ze ook achttien meldingen, waarvan het vermoeden groot is dat het meisje slachtoffer is van een tienerpooier. Vorig jaar waren dat er maar vijf.

“Het is belangrijk dat de melding gemaakt wordt en dat meisjes de juiste opvang krijgen”, aldus Heidi De Pauw van Child Focus. “En daar wringt juist het schoentje. De meisjes worden heel vaak weggezet als moeilijke jongeren. Wij willen erop wijzen dat zij een specifieke omkadering, specifieke hulp nodig hebben en beschermd moeten worden tegen het uitbuitingsmilieu.”

Klachten of vermoedens van tienerpooiers? Meld het bij Child Focus op het nummer 116 000 of bij de politie.