"Cultuurverschil rol bij verkrachting"

In Brugge is het proces begonnen tegen vier Iraakse vluchtelingen voor de brutale verkrachting van een zeventienjarig meisje in Oostende. Ze hebben haar eerst dronken gevoerd en daarna in groep misbruikt. De Irakezen riskeren vijf jaar gevangenis. Volgens hun advocaten kan het cultuurverschil een rol hebben gespeeld.

De groepsverkrachting dateert al van eind november 2015, maar kwam pas in januari bij toeval aan het licht. Naar aanleiding van een foto waarop een verdachte poseerde met een wapen, schakelde zijn school de politie in. Op het gsm-toestel van de verdachte werden beelden van de groepsverkrachting aangetroffen. De feiten werden onder invloed van alcohol gepleegd in een privéwoning in Oostende. Het slachtoffer was het vriendinnetje van één van de daders.

De daders bleken vier jongemannen van Iraakse afkomst te zijn. Er waren ook nog drie minderjarigen bij betrokken, onder wie zelfs een kind van veertien jaar. "Cultuurverschil heeft zeker een rol gespeeld, maar mag geen excuus zijn voor deze verwerpelijke feiten", aldus de advocate van een van de verdachten. De beklaagden betuigden hun spijt tijdens de zitting.

Alle verdachten zijn ooit gevlucht voor de oorlog in Irak. Twee van hen waren amper vier tot zeven maanden in ons land. Hun asielprocedure loopt nog.

Over een maand tijd kennen we het vonnis. Het parket vordert tot vijf jaar cel.