Officieel: Eandis-deal komt er niet

De deal over Eandis met de Chinezen is volledig van de baan. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Er zal vanavond dan ook niet gestemd worden over de instap van het Chinese State Grid in de aandeelhoudersvergadering van Eandis.

"De vergadering is zonder voorwerp", zegt Eandis-voorzitter Luc Martens, verwijzend naar de beslissing van Antwerpen om de stekker uit de fusie van de intercommunales te trekken. Daarmee is dus de instap van het Chinese State Grid van de baan, erkent Martens.

Brief
Vorige week gooide een brief van Staatsveiligheid roet in het eten die ministers waarschuwde voor de mogelijke risico’s van een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid.

Een voorwaarde in het contract met State Grid is dat de zeven intercommunales fuseren onder Eandis, maar daar ging de stad Antwerpen niet mee akkoord. Dan moeten ook alle distributietarieven gelijkgeschakeld worden en dat wil de Antwerpse distributie-intercommunale IMEA niet. Zij willen aparte tarieven behouden, want die zijn bij de lagere van Vlaanderen.

Ontgoocheld
Eandis-voorzitter Piet Buyse reageerde erg ontgoocheld op dat nieuws. "Zo veel mensen hebben hier veel werk ingestoken, daarom ben ik hier vandaag. Ik wil onze mensen en ons management een hart onder de riem steken. Zo hard werken en dan sneuvelen aan de meet, dat komt hard aan.”

Middelvinger naar Vlaanderen
Ook bij andere steden en gemeenten kon Antwerpen niet op veel begrip rekenen. Volgens Gents burgemeester Daniël Termont stak de stad een middelvinger naar de rest van Vlaanderen op door niet akkoord te gaan met de deal.