ING: taskforce voor banenverlies

De regering heeft met de vakbonden van ING en Record Bank afgesproken om een zogenaamde taskforce op te richten. Deze taskforce moet het aantal naakte ontslagen - nu 1.700 - naar beneden krijgen en moet helpen om de mensen opnieuw aan het werk te krijgen. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS.

Op de bijzondere ondernemingsraad van de bank was deze ochtend te horen dat er 3.150 ontslagen zouden vallen. CEO Rik Vandenberghe liet later in een open brief weten dat er tegen 2021 3.500 minder werknemers aan de slag zullen zijn. "Dit jaar vloeien er nog 350 personeelsleden af en in combinatie met de natuurlijke afvloeiingen van de komende jaren, zullen er maximaal 1.700 mensen ontslagen worden", aldus Vandenberghe.

Premier Charles Michel (MR) zat deze namiddag samen met de vakbonden om over het slechte nieuws te praten. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en Waals minister-president Paul Magnette zaten aan tafel. Zij hebben nu beslist om een taskforce op te richten om zoveel mogelijk naakte ontslagen te vermijden en om de ontslagen mensen opnieuw aan werk te helpen.

Verantwoordelijkheid opnemen
"Het is een moeilijk moment", aldus Michel. De regeringen zullen de wet-Renault gebruiken om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk omlaag te krijgen. "We moeten er alles aan doen om de sociale schade zoveel mogelijk te beperken." Michel wees er ook fijntjes op dat de belastingbetaler in het verleden moest opdraaien voor de redding van de banken. "Zij moeten nu hun verantwoordelijkheid opnemen", zei hij. Zo moeten werknemers begeleid worden naar ander werk. "De vakbonden moeten toegang krijgen tot de volledige informatie en de kans krijgen om alternatieven te vinden", aldus nog de eerste minister. "Werknemers van banken zijn mensen en geen nummers", klonk het

"Alles doen tegen ontslagen"
Eerder op de dag had premier Michel ook contact met de directie van ING Belgium. De premier zei toen dat hij wil dat "alles gedaan wordt om de ontslagen te beperken" en vraagt de bank om "haar verantwoordelijkheid op te nemen", vooral wat de begeleiding van ontslagen werknemers betreft. Dat zei de premier in de marge van een Benelux-top in Luxemburg.

"Mijn eerste gedachten gaan uit naar de werknemers en hun families", verklaarde Michel op het Benelux-onderhoud in Schengen, in Luxemburg. De premier sprak de hoop uit dat de procedure-Renault ruimte kan creëren voor een open dialoog tussen de banken en de vakbonden. Deze procedure moet een bedrijf volgen dat tot collectieve ontslagen wil overgaan.