Zware maand voor bankensector

Het herstructureringsplan bij ING kwam voor velen als een harde klap. Toch is het niet helemaal verrassend, want de bank-en verzekeringssectoren kreeg deze maand al heel wat te verduren. Zowel bij verzekeraar AXA als bij P&V werden deze maand ontslagen aangekondigd. Uitzondering of zullen er nog volgen?

Eerder deze maand kwam verzekeringsmaatschappij AXA met haar 'strategisch plan 2020' op de proppen, waarin ze aankondigde dat er 650 jobs zouden verdwijnen. Dat verhaal vertoonde heel wat gelijkenissen met dat van ING nu. Ook AXA had veel winst geboekt - tot 400 miljoen euro - maar voelde zich toch genoodzaakt te herstructureren.

"AXA is een solide bedrijf, er wordt voorzien om een solide bedrijf te blijven tot ver in de 21ste eeuw", zei CEO Jef Van In toen.

Zullen er nog banken en verzekeraars volgen?
Niet veel later kwam er ook slecht nieuws uit de hoek van verzekeraar P&V. Daar zullen 300 banen geschrapt worden. Nu rijst natuurlijk de vraag of er nog zullen volgen?

"Er zijn nog enkele ondernemingen, waar de problemen voorlopig onder de radar blijven. Bij BNP Paribas Fortis gaan er geleidelijk aan 2.400 jobs verdwijnen en ook bij Ethias zijn er 120 jobs aan het verdwijnen." Dat zegt financieel expert Paul D'Hoore.

Op de vraag of er nog kunnen volgen is D'Hoore vrij optimistisch. "De twee grote spelers die overblijven zijn KBC en Belfius. Die laatste kon een paar jaar geleden met een propere lei beginnen na het hele Dexia-verhaal. Het is wel niet uitgesloten dat sommige banken het voorbeeld van ING zullen volgen."