'Appje voor de borst' helpt jonge mama's

Hoe vaak moet ik borstvoeding geven? En aan welke borst heeft mijn baby het laatst gedronken? Het zijn vragen die elke jonge moeder zich wel stelt. De nieuwe borstvoedingsapplicatie ‘Appje voor de Borst’ volgt de borstvoeding op en geeft een antwoord op mama’s vragen.

Mama’s hebben vaak nood aan ondersteuning zodat ze nog beter voor hun kindje kunnen zorgen. Daarom bedacht vroedvrouw Hannah Van Hout (24) een mobiele applicatie die de mama’s helpt en de communicatie met hen verbetert.

“Het idee van de applicatie is ontstaan omdat ik als vroedvrouw borstvoeding makkelijker wil maken”, vertelt Hannah Van Hout. “Zo hoeven mama’s niet af te haken omdat ze er niet gerust in zijn. Ik merk dat vrouwen het soms ook een eng idee vinden, terwijl met wat uitleg en opvolging het heus niet altijd zo moeizaam hoeft te gaan.”

Gedetailleerd overzicht
In de app kunnen mama’s een handig overzicht bijhouden van bijvoorbeeld de voedingen, het aantal luiers per dag of het gewicht. Daarnaast sta je als mama ook in contact met je vroedvrouw of verpleegkundige. Zo kan je de gedetailleerde gegevens van je baby doorsturen naar hen.

Kennis delen
 “Wij vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mama’s starten met borstvoeding”, zegt Katrien Verhegge, Administrateur-generaal Kind en Gezin. “Op dit ogenblik starten 77 procent van de mama’s met borstvoeding. Dat aantal kan echt nog stijgen, maar dan moeten we ouders nog beter ondersteunen. Dat kunnen we doen door onze kennis en informatie rond borstvoeding te delen, maar ook door de data van onze groeicurves open te zetten.”

Ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is blij met dit initiatief. “Mooi hoe jonge ondernemers hier samen met Kind en Gezin op een innovatieve manier borstvoeding ondersteunen. Dit is een voorbeeld van hoe technologie preventie kan versterken.”

Meer informatie over de applicatie vind je op www.appjevoordeborst.com.