"Alles doen om schade te beperken"

Premier Charles Michel (MR) heeft deze ochtend contact gehad met de directie van ING Belgium. De premier wil dat "alles gedaan wordt om de ontslagen te beperken" en vraagt de bank om "haar verantwoordelijkheid op te nemen", vooral wat de begeleiding van ontslagen werknemers betreft. Dat zei de premier in de marge van een Benelux-top in Luxemburg.

"Mijn eerste gedachten gaan uit naar de werknemers en hun families", verklaarde Michel op het Benelux-onderhoud in Schengen, in Luxemburg. De premier sprak de hoop uit dat de procedure-Renault ruimte kan creëren voor een open dialoog tussen de banken en de vakbonden. Deze procedure moet een bedrijf volgen dat tot collectieve ontslagen wil overgaan.

Charles Michel heeft deze namiddag om 16 uur een ontmoeting met de syndicale vertegenwoordigers van ING. Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en de minister-presidenten van de regio's zijn eveneens uitgenodigd op de vergadering.

Benelux-kader
Ook de Nederlandse premier Mark Rutte liet van zich horen, hij sprak van een zeer moeilijke dag voor ING. Rutte hoopt dat er binnen het bestaande kader diepgaande onderhandelingen kunnen plaatsvinden tussen de sociale partners. Rutte en Michel stelden voorts dat ze ook in een Benelux-kader willen inzetten op de creatie van extra werkgelegenheid en dat ze antwoorden willen bieden op de omwentelingen die de digitale revolutie in de banksector teweegbrengt.

ING kondigde deze ochtend aan tegen 2021 zo'n 7.000 banen te willen schrappen, voornamelijk in België en in Nederland. In België staan zo'n 3.150 jobs op de tocht.