Vakbonden roepen op tot staking op vrijdag

De vakbonden van ING België roepen op tot een staking deze vrijdag. Ook vragen ze alle kantoren om de deuren vandaag te sluiten. De oproep komt er na de aankondiging van de directie vanmorgen. Op een bijzondere ondernemingsraad werd beslist dat er tegen 2021 3.500 banen zullen verdwijnen bij de Belgische afdeling van de bank en dochteronderneming Record. 

De bijzondere ondernemingsraad begon vanmorgen om 7.00 uur. Na ongeveer een halfuurtje kwam het eerste nieuws naar buiten dat er 3.150 ontslagen zouden vallen. CEO Rik Vandenberghe liet later in een open brief weten dat er tegen 2021 3.500 minder werknemers aan de slag zullen zijn. "Dit jaar vloeien er nog 350 personeels leden af en in combinatie met de natuurlijke afvloeiingen van de komende jaren, zullen er maximaal 1.700 mensen ontslagen worden", aldus Vandenberghe.

Ook zullen de helft van de kantoren van ING en Record Bank verdwijnen. In de periode van vijf jaar zullen er 600 kantoren de deuren sluiten en er zullen er uiteindelijk 650 overblijven. België en Nederland gaan op in één geïntegreerd bankplatform, maar er blijven wel twee aparte nv's en balansen. ING België en Record Bank fuseren. ING wil met de operatie 900 miljoen euro besparen, luidt het. Tegelijk gaat men ook 800 miljoen euro investeren in "digitale transformatie".

"Emotionele impact"
CEO Rik Vandenberghe zegt nog "dat hij begrijpt wat de emtionele impact van de beslissing is", maar hij is "er van overtuigd dat de transformatie essentieel zou zijn om op lange termijn een sterke en toonaangevende onderneming te blijven." 

"Kijken wat we kunnen doen"
Minister van Werk Kris Peeters reageerde deze ochtend op het nieuws van de ontslagen bij ING. "We gaan bekijken wat we kunnen doen met de regering. Het is de zoveelste klap voor de banken- en verzekeringssector."

Catastrofe
"Een catastrofe voor de tewerkstelling en een schandalige aanpak voor een bedrijf dat winst maakt", zegt Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendebond LBC. "De laatste vijf jaar heeft ING zeven miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Dat is onaanvaardbaar", aldus Vanderhaegen. 

"Begrijpelijk dat ING dit doet om rendabel te blijven"
Het feit dat ING nog zoveel winst maakt - nog tot een half miljard dit jaar - en toch zo drastisch herstructureert, stoot veel mensen tegen de borst. "Je moet er rekening mee houden dat een bedrijf dat de zaken laat lopen en op termijn geen winst meer maakt, dat daar alle jobs zullen verdwijnen."

Ons land kent zeer veel bankkantoren, zo is er een kantoor per 3.000 Vlamingen, in Nederland is dat een op 10.000. "Dan moet je begrijpen dat een Nederlandse bank als ING daarin wil snoeien." Dat zegt financieel expert Paul D'Hoore bij VTM NIEUWS.

Pijnlijke campagne van Record Bank
Na de aankondiging van de herstructurering bij moederbedrijf ING België, is bij Record Bank nog extra ontsteltenis ontstaan. Net vandaag pakt Record Bank uit met een nieuwe campagne om zelfstandige ondernemers te steunen.

“Die campagne komt uitgerekend op de dag dat de zelfstandige kantoorhouders en het personeel een koude douche krijgen”, aldus VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert. “Dat is een bijzonder pijnlijke timing en het strooit extra zout in de wonde.”