ING staat voor dag van de waarheid

Bank-verzekeraar ING maakt straks om 7 uur een grote herstructurering bekend. Wat er precies staat te gebeuren, is nog onduidelijk. “Mogelijk zullen er een groot aantal jobs verdwijnen”, aldus financieel expert Paul D’Hoore.

Om 7 uur staat er bij ING een bijzondere ondernemingsraad gepland. De directie zal daar de nieuwe plannen meedelen. “Het is riskant om op voorhand te gissen over wat er de bank staat te wachten. Maar er wordt in ieder geval met spanning en ongerustheid naar die bijeenkomst gekeken. Mogelijk moeten meer kantoren zelfstandig worden en dreigen er een groot aantal jobs te verdwijnen”, vertelt financieel expert Paul D’Hoore.

Helft van het personeel
“Normaal gezien vond er gisteravond al overleg plaats in verband met ING Nederland, maar dat is ook verplaatst naar vandaag”, gaat D’Hoore verder. “ING heeft op dit moment zo’n zevenhonderd kantoren in België. Hoe groot de impact van de herstructurering zal zijn op ons land blijft onduidelijk.”

Bij ING staan volgens verschillende kranten mogelijk 4.000 banen op het spel. Dat komt neer op bijna de helft van het personeel. “Dit gaat hoogstwaarschijnlijk niet om naakte ontslagen, maar geleidelijke”, verduidelijkt D’Hoore.

Niet alleen in België
De vakbonden bereiden zich voor op het ergste. Ze kregen alvast een uitnodiging voor de bijzondere ondernemingsraad van vandaag. Op de agenda stond letterlijk ‘de actualisering van ons businessplan’. Die bewoording klink niet positief. Mogelijk niet toevallig organiseert ING vandaag ook een ‘investor day’ in Londen. Daar worden ook de aandeelhouders op de hoogte gebracht van de nieuwe plannen. De herstructurering lijkt zich dus niet enkel te beperken tot ons land.