Slecht rapport voor Paleis op de Meir

Zo'n tweehonderd unieke meubelstukken van de koninklijke verzameling staan te verkommeren in het Koninklijk Paleis op de Meir in Antwerpen. Dat blijkt uit een rapport dat het VTM NIEUWS-magazine Royalty in handen kreeg.

Het Paleis opende zes jaar geleden de deuren, en het was de bedoeling dat het publiek de meubelen kon zien. Maar daar is geen geld meer voor. Het prachtige Paleis op de Meir is eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Je kan er vrij binnen en buiten, behalve op de tweede verdieping. Daar zijn de salons met de meubels van de koninklijke verzameling.

2,3 miljoen euro waard
“Die tweede verdieping staat al dik twee jaar afgesloten. Er is geen enkele gebruiker meer en de meubels staan op zolder kapot te gaan”, vertelt Bart Caron van Groen. “Het zijn nochtans kostbare stukken: de 210 meubels, klokken, kandelaars en kroonluchters zijn samen 2,3 miljoen euro waard. Maar er is geen geld om ze deftig te bewaren.”

Niet geschikt voor bewaring
Royalty kon een inspectierapport inkijken van Monumentenwacht. Daarin staat dat er lekken in het dak en in de goten van de zolder zitten, en dat er dus waterschade is. De ruimte is niet geschikt is voor het bewaren van voorwerpen. Sommige houten onderdelen zijn aangetast door de kleine klopkever.

Deze maand nog stuurt de federale overheidsdienst Financiën een inspecteur naar het Paleis. Mogelijk eist de staat alle meubelen terug.