Weyts wil leed stoppen met 'dierenpolitie'

In ons land worden elke maand meer dan 200 dieren in beslag genomen omdat ze mishandeld of verwaarloosd worden. Dat is een forse stijging tegenover twee jaar geleden. Er zijn ook dubbel zoveel klachten van dierenleed bij de Dienst Dierenwelzijn, met maar liefst 370 klachten per maand. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil daarom een echte 'dierenpolitie' oprichten. 

Het aantal meldingen van dierenleed zit in een stijgende lijn. Tussen juli 2014 en december 2014 werden er in Vlaanderen gemiddeld 160 meldingen inzake Dierenwelzijn per maand geregistreerd. In 2015 steeg het aantal meldingen met liefst 88 procent naar gemiddeld 301 meldingen per maand. De voorlopige cijfers van 2016 zitten nog hoger. Tussen januari en augustus 2016 werden gemiddeld 370 meldingen per maand ingediend. 

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil daarom nog meer inzetten op het welzijn van dieren en wil ook een echte 'dierenpolitie' oprichten. "We gaan verder op de ingeslagen weg", zegt Weyts aan VTM NIEUWS. "Dat wil zeggen dat het inspectieteam serieus wordt vergroot, met zestig procent meer inspecteurs. Dat kan je beschouwen als een opstap naar een volwaardige dierenpolitie. De cijfers bewijzen dat we zo'n capaciteitsuitbreiding in Vlaanderen ook echt nodig hebben."