Van Peel schaamt zich tegenover Chinezen

De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) wil binnenkort langsgaan bij de Chinese ambassadeur om er te praten over de beeldvorming van China en het Chinese staatsbedrijf State Grid. Hij is niet te spreken over de negatieve sfeer en spreekt over xenofobie. Negatieve reacties vanuit Chinese kant heeft hij wel nog niet gekregen.

Volgens Van Peel heeft het stadsbestuur een brief naar de Chinese ambassadeur geschreven. "Daarin leggen we uit waarom Antwerpen zich terugtrok, wat niets te maken heeft met China maar ging over de gedifferentieerde tarieven", zegt Van Peel. "Dat zijn twee verschillende zaken, maar in dit complexe verhaal kan men de juiste motieven niet meer goed zien. De gemeenteraad had de deal wel goedgekeurd, maar toen het bericht van de VREG kwam, zette dat alles on hold."

"Beledigend"
De Antwerpse havenschepen verbaasde zich erover en vond het "beschamend hoe in dit debat politici en opiniemakers rücksichtlos wat xenofobe gevoelens tegenover Chinezen uitten om de deal onderuit te krijgen". Hij vindt het beledigend dat men de Chinezen afschildert als staatsgevaarlijk en niet te betrouwen. "Ik ga naar de ambassadeur om hen uit te leggen dat dat absoluut niet het standpunt van Antwerpen is en ook niet van de haven."

De controverse
Het Chinese staatsbedrijf State Grid kwam de afgelopen week negatief in het nieuws omdat het 14 procent van de aandelen van netbeheerder Eandis wilde kopen. De deal was omstreden omdat State Grid een staatsbedrijf is en dus in handen van de Chinese communistische partij. Een nota van de Staatsveiligheid daarover kwam aan het licht, maar uiteindelijk was het de stad Antwerpen zelf die de stekker uit de deal trok, omdat ze de intercommunales binnen Eandis niet wilde laten fuseren. Dat was een voorwaarde om de deal met de Chinezen te kunnen laten doorgaan.