Krijgt Knokke er binnenkort eiland bij?

Komt er voor de kust van Knokke-Heist in 2020 een eiland? Wel als het van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) en staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) afhangt. Met het eiland moet de Oostkust klaar zijn voor de duizendjarige storm. 

De bouw van kunstmatige eilanden voor de Oostkust komt vanuit het privé-initiatief 'Vlaamse Baaien'. Op basis van de studie wil Vlaanderen bekijken of de kust op lange termijn kan beschermd worden tegen de stijgende zeespiegel en de duizendjarige storm. 

Minister Weyts wil nu land winnen op zee om de kust te beschermen. Vlaanderen investeert acht miljoen euro in verder studiewerk en wil de zeebodem verder in kaart brengen. Bedoeling is om dan in 2020 de aanleg te starten van een kunstmatig eiland van 40 hectare op 1,2 kilometer voor kust van Knokke-Heist. Dat eiland zal dienen voor verder onderzoek naar onder meer het effect op de golven en de getijdestroming. Op termijn wordt dan gedacht om het eiland uit te breiden tot 450 hectare.

Ook staatssecretaris Philippe De Backer springt mee op de kar. De staatssecretaris wil namelijk enerzijds werk maken van een Noordzeevisie op lange termijn, maar bereidt zich ook voor op de uitwerking van een nieuw Marien Ruimtelijk Plan (MRP) die alle activiteiten op zee vastlegt in duidelijk bepaalde zones. 

Golfterrein?
Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, heeft eerder al voorgesteld om een gepland energie-eiland in Wenduine uit te breiden met een hotel, een golfterrein en een jachthagen. Hij liet zich daardoor inspireren door rijke oliestaten, zoals Dubai, met als doel zijn badstad op te waarderen. Maar hij is wel tegen een eiland aan zijn eigen kust, want dat zou het zicht van de toeristen belemmeren...