76% Vlamingen tegen onverdoofd slachten

Bijna tachtig procent van de Vlamingen wil het ritueel onverdoofd slachten verbieden. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Ook opvallend is dat zeven op de tien Vlamingen voorstander zijn van een boerkiniverbod. In het algemeen vindt drie vierde dat religie te veel plaats inneemt in onze maatschappij. 

Uit de cijfers blijkt dat drie vierde van de Belgen het ritueel onverdoofd slachten wil verbieden. In Vlaanderen is 76 procent voorstander voor een verbod en ook in Brussel is 67 procent een verbod genegen.

Ook de boerkini stond deze zomer in het middelpunt van de belangstelling, nadat verschillende Franse badsteden een boerkiniverbod hadden aangekondigd. Ook in België werd er hevig gediscussieerd over het badpak dat het hele lichaam bedekt. Hoewel N-VA aanvankelijk voorstander was van een boerkiniverbod, kwam de partij later terug op haar standpunt.

Uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws blijkt dat de meeste Belgen wél voorstander zijn van een boerkiniverbod. Maar liefst 66 procent van de Belgen wil een boerkiniverbod, dat is twee procent minder dan de voorstanders in Vlaanderen. In Brussel ligt het percentage het laagst: daar wil 54 procent een verbod op de boerkini. 

Sowieso blijkt uit de peiling dat de Vlaming weigerachtig staat tegenover uitzonderingen omwille van het geloof. Op de vraag of zwembaden voor bepaalde periodes enkel ter beschikking gesteld moeten worden voor vrouwen, antwoordt 84 procent van de Vlamingen 'neen'. Bijna twee op de drie Belgen wil ook geen gedifferentieerd voedingsaanbod omwille van religieuze redenen in schoolkantines.

In het algemeen vindt drie vierde dat religie te veel plaats inneemt in onze maatschappij.