België wapent zich tegen cyberaanvallen

Ons land gaat zich beter beveiligen tegen cyberaanvallen op belangrijke plaatsen. Dat staat vandaag in De Tijd. Het gaat dan om bijvoorbeeld de kerncentrales, de havens en het elektriciteitsnet.

Om de beveiliging van deze kritieke infrastructuur te verbeteren, gaat het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) sensoren plaatsen om aanvallen beter op te sporen. Dat bevestigt topman van het CCB Miquel De Bruycker. Bedoeling is dat de bedrijven aanvallen beter kunnen detecteren op basis van specifieke en gevoelige data over de kwaadaardige programma's die de overheid al kent. Ze moeten belangrijke incidenten ook melden aan de overheid.

Naast de plaatsing van sensoren komt er ook meer personeel. Momenteel treedt de overheid via het Computer Emergency Response Team (CERT), dat nog maar een handvol medewerkers telt, alleen op bij incidenten. Vanaf 1 januari gaat het CERT echter op in het CCB, dat 24 cyberspecialisten mag aantrekken om de bedrijven die kritieke infrastructuur uitbaten in ons land, meteen op de hoogte te brengen van nieuwe bedreigingen en nieuwe beveiligingscampagnes.

Aanpassing van wetgeving
De wet wordt overigens ook dit jaar nog aangepast, omdat ze momenteel te weinig focust op de cyberbeveiliging van onze kritieke infrastructuur. Momenteel bekijkt het CCB samen met het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) hoe de cyberbeveiliging in de kerncentrales beter in wettelijke verplichtingen kan worden gegoten.