Sminate: "Ze gooiden steen in mijn ruit"

Een op de zes Vlaamse burgemeesters krijgt te maken met fysiek geweld door inwoners en de helft is ook al eens bedreigd geweest. Dat heeft Het Nieuwsblad onderzocht. De Vereniging voor Steden en Gemeenten wil daarom een vertrouwenspersoon aanstellen voor burgemeesters, en er komt ook een opleiding waar ze leren omgaan met agressieve inwoners. 

Ook Nadia Sminate (N-VA), burgemeester van Londerzeel, kreeg er al mee te maken. Vorige week kreeg ze thuis een steen door het raam gegooid. "Plots hoorden we een luide knal. Buiten zagen we dat het raam ingegooid was en de steen lag er nog bij", vertelt ze aan VTM NIEUWS. "De politie heeft een buurtonderzoek gedaan, maar de dader is nog niet opgepakt."

Bij 1 op de 6 fysiek geweld
Van de meer dan honderd burgemees­ters die reageerden op de vraag of ze ooit geconfronteerd zijn met verbaal en/of fy­siek geweld, antwoordde 48 procent beves­tigend. Bij een op de zes bleef het niet bij woorden, maar vielen er klappen. Een aantal burgemeesters heeft al politiebescherming aangevraagd, of heeft agenten in burger geposteerd tijdens een gemeente­raad of het zituur, omdat er in de gemeente mensen zijn die hen bedreigen. 

De burgemeesters hebben daarom meer hulp nodig, zegt de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). "Wij gaan in de eerste plaats visiegroepen met de burgemeesters organiseren zodat ze erover kunnen praten", zegt VVSG-voorzitter Mark Suykens aan VTM NIEUWS. "Daarnaast gaan we ook opleidingen aan de burgemeesters aanbieden over hoe ze kunnen omgaan met lastige in­woners. In derde instantie gaan we bekijken of we een vertrouwenspersoon kunnen inzetten waar de burgemeesters dan naar kunnen bellen." 

"Geen extra beveiliging"
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat samenzitten met de vereniging van steden en gemeenten om een oplossing te zoeken, maar denkt niet meteen aan extra beveiliging.