BNP Paribas Fortis sluit tientallen kantoren

Bij de bank BNP Parisbas Fortis zullen volgend jaar tientallen kantoren verdwijnen. Dat is beslist tijdens een tweedaags overleg met de vakbonden en bevestigt een vakbondsafgevaardigde aan VTM NIEUWS. Van de 550 kantoren zullen in 2017 er dertig tot veertig worden gesloten. Daarnaast worden dertig tot veertig van de kantoren verzelfstandigd.

De bank zelf wil voorlopig niet reageren. “We willen alle kansen geven aan het sociale overleg en reageren daarom liever niet”, zegt de woordvoerder van BNP Parisbas Fortis.

Minder aanwervingen
Aan de tewerkstelling wordt niet geraakt, wel zal het aantal aanwervingen worden gehalveerd tot 250 à 300 per jaar. In een bestaand plan was voorzien dat tegen het einde van 2018 het personeelsbestand zou afnemen met 2.430 banen.

“We zijn heel erg blij dat er op termijn niet meer banen zullen sneuvelen dan gepland”, zegt vakbondsafgevaardigde Oscar Van Steenbrugge.

Tarieven verhogen
Naast besparen op kosten wil de bank ook de inkomsten verhogen. BNP Parisbas Fortis plant hogere tarieven in en dat zal de klant voelen. Volgens Paul D’Hoore is naast de digitalisering de lage rente een tweede grote probleem van de banksector. “Ze geven ons zeer weinig rente op ons spaarboekje maar de banken krijgen ook zeer weinig geld wanneer ze ons geld uitlenen. Dus de winst staat onder druk”, zegt hij. Welke kosten voor de klant precies zullen verhogen, is nog niet bekend.