Dossier Terreurdreiging

79% wil controle op alle communicatie

79 procent van de Vlamingen vindt dat de politie alle communicatie mag controleren in de strijd tegen terreur. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws, uitgevoerd door Ipsos. Meer dan driekwart van de Vlamingen heeft er dus geen probleem mee dat zijn telefoongesprekken, sms’en, e-mailverkeer en sociale media gecontroleerd worden om terreur te bestrijden.

De regering-Michel krijgt van de Vlaming trouwens opvallend betere punten in de strijd tegen terreur. Maar liefst 65 procent vindt dat de regering voldoende doet om terrorisme te bestrijden. Dat is opvallend beter dan vorig jaar, toen maar 51 procent dat vond.

Wallonië buist het terreurbeleid van de regering nipt met 49 procent, maar ook daar is er een vooruitgang te bespeuren. Vorig jaar vond nog maar 40 procent van de Walen dat de regering de strijd tegen terreur goed aanpakte.

Radicalisering
Hoewel de regering dus goede punten krijgt, vindt de Vlaming toch dat er strenger opgetreden mag worden. Zo vinden negen op de tien Vlamingen dat burgemeesters vermoedelijke plaatsen van radicalisering mogen sluiten.

Leger op straat
De meerderheid van de Vlamingen heeft ook geen probleem met soldaten op straat. 63 procent wil zelfs dat de aanwezigheid van het leger op straat verlengd wordt.