Studenten staken voor behoud docenten

De studenten van het derde jaar verpleegkunde van het Vesaliusinstituut in Oostende weigeren vandaag les te volgen. Ze protesteren omdat twee docenten vanaf maandag worden overgeplaatst naar twee andere campussen in Kortrijk en Sint-Niklaas. “Het werd ons opgelegd en we hebben geen keuze, maar als alleenstaande vader is dit onmogelijk’, zegt docent Tom Martelez.

Maandag kregen docenten Tom Martelez en Pascal Verheyden te horen dat ze vanaf volgende week niet meer in Oostende maar in Kortrijk en Sint-Niklaas lesgeven. “Vorig jaar in mei vertelden ze ons dat er steeds minder studenten waren in Oostende en dat dit een probleem voor het personeel kon worden”, zegt docent Tom Martelez. “Maar sindsdien is daar niet meer over gesproken. Nu krijgen we plots dit nieuws en overleg met de directie was niet mogelijk.”

Onmenselijk
De studenten hopen nu met hun protest om de directie op andere gedachten te brengen zodat de docenten niet worden overgeplaatst. “Wij vinden het niet kunnen dat docenten slechts een week op voorhand weten dat ze worden overgeplaatst. Dat is onmenselijk”, zegt studente verpleegkunde Joy Ceulemans.

Geen overleg
Wettelijk doet de school niets verkeerd. Het Vesaliusinstituut heeft campussen verspreid over heel Vlaanderen en docenten kunnen in elke campus worden tewerkgesteld. Maar de manier waarop de school het heeft aangepakt, is niet correct volgens COC-vakbondsafgevaardigde Bert Feys. "In dit geval moet er verplicht overleg zijn tussen de werkgever en werknemer. Omdat de functiebeschrijving wordt aangepast, moet het ook worden voorgelegd aan de Raad van Bestuur. Dat is nu niet gebeurd."

Vandaag zal er een overleg plaatsvinden tussen directie en de twee docenten. De beslissing omtrent hun overplaatsing is momenteel tot dinsdag 'on hold' gezet.  De docenten hopen dat er snel een oplossing komt, want ze zien de overplaatsing echt niet zitten. “Ik woon in Oostende en als alleenstaande vader kan ik onmogelijk voor mijn kinderen zorgen als ik moet lesgeven in Kortrijk en Sint-Niklaas. Bovendien worden de vele kilometers niet vergoed.”

De school is al de hele dag niet bereikbaar voor commentaar.