Limburg: geval van besmettelijke schurft

In een ziekenhuis in het Limburgse Heusden-Zolder is een oude vrouw opgenomen met een zeldzame een zeer gevaarlijke vorm van schurft. Haar toestand is een tijdlang kritiek geweest. De infectie is heel besmettelijk, daarom wordt iedereen die de laatste tijd met de vrouw in contact is geweest preventief behandeld. Het gaat om meer dan honderd mensen.

De patiënt is een vrouw van 89. Ze werd drie weken geleden opgenomen in het ziekenhuis met verschillende klachten, onder andere een huidprobleem. Afgelopen dinsdag vonden ze de oorzaak: scabiës norvegica, een héél uitzonderlijke vorm van schurft.

Parasiet
Schurft is een ziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet, de schurftmijt, die zich nestelt onder de huid. "De normale vorm van scabiës presenteert zich met tien à twintig diertjes onder de huid", vertelt dokter Philip Rijkers, medisch directeur van het Sint-Franciscusziekenhuis. "Bij deze dame was er sprake van een uitzonderlijke vorm van enkele duizenden mijten."

Dodelijk tot vervelend
De toestand van de vrouw was een tijdlang zorgwekkend. Voor mensen met een verzwakte gezondheid kan de infectie dodelijk zijn, voor anderen is het vooral vervelend. Daarom worden uit voorzorg meer dan honderd mensen preventief behandeld met een zalf. Familie, verplegend personeel en mede-patiënten. De dame is afkomstig uit een rusthuis, en iedereen in het rusthuis is verwittigd dat de dame schurft heeft opgelopen. Daar gaan ze nu gelijkaardige maatregelen nemen. 

Handhygiëne
Scabiës komt in ons land nog wel voor, maar niet zo vaak en al zeker niet in deze vorm. De ziekte wordt doorgegeven via huidcontact. Goede handhygiëne is de beste manier om een infectie te voorkomen.