"Antwerpen steekt middelvinger op"

Doordat de stad Antwerpen niet akkoord gaat met de Eandis-deal steekt het de middelvinger op naar de rest van Vlaanderen, zegt Gentse burgemeester Daniël Termont. De stad zei gisteren niet akkoord te gaan met de fusie van zeven intercommunales, nochtans een noodzakelijke voorwaarde in de onderhandelingen. "Ik ben ontgoocheld" zegt Eandis-voorzitter Piet Buyse aan VTM NIEUWS.

Een voorwaarde in het contract met State Grid is dat de zeven intercommunales fuseren onder Eandis. Maar daarvoor moeten ook alle distributietarieven gelijkgeschakeld worden. Een struikelblok voor de Antwerpse distributie-intercommunale IMEA. Die wou namelijk aparte tarieven behouden, want die zijn bij de lagere van Vlaanderen.

Sneuvelen aan de meet
Eandis-voorzitter Piet Buyse reageert ontgoocheld. "Zo veel mensen hebben hier veel werk ingestoken, daarom ben ik hier vandaag. Ik wil onze mensen en ons management een hart onder de riem steken. Zo hard werken en dan sneuvelen aan de meet, dat komt hard aan.”

Toekomst
Vandaag komen de CEO, het management en juristen samen om zich te buigen over de algemene vergadering van maandag. De raden van bestuur van de zeven intercommunales (die tot Eandis Assets zouden fusioneren) vergaderen maandag om na te denken over de toekomst. Over hoe het nu verder moet, waagt voorzitter Buyse zich nog niet tot verdere commentaar. "Het is nu veel te vroeg om uitspraken te doen.

De Vlaamse Energieregulator (VREG) moest zich nog finaal uitspreken over die gelijkstelling, gisteren besliste het dat de tarieven gelijk moeten zijn en er dus geen uitzondering komt voor Antwerpen. En dus stapt de stad niet mee in de fusie: "Dat zou immers voor de Antwerpenaar een prijsstijging betekenen die niet door de beugel kan voor het stadsbestuur", klinkt het.

Geen fusie
De toetreding van het Antwerpse IMEA tot Eandis wordt dus opgeschort en de fusie kan niet doorgaan. De Chinezen en Eandis hebben contractueel gezien nog tot begin 2017 tijd om tot een nieuw vergelijk te komen. Maar een nieuw vergelijk betekent ook: helemaal opnieuw beginnen onderhandelen.