Vernielingen tijdens nationale betoging

Tijdens de betoging in Brussel hebben een honderdtal mensen vernielingen aangebracht in het centrum van Brussel. Dat bevestigt de politie aan VTM NIEUWS. "De personen hebben niets te maken met de betoging en de vakbonden", zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie.

Op de Anspachlaan, in het Brusselse centrum, werd een postkantoor vernield. "In de Keizerslaan werd graffiti gespoten op het partijgebouw van de PS", zegt Van de keere.

Geen vakbondsleden
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw benadrukt dat ze er alles aan doen om incidenten te vermijden. “Onruststokers zullen er altijd zijn, maar dat veroordelen wij. De 70.000 anderen, die staan achter ons. Volgens De Leeuw ging het in dit geval om gemaskerde betogers die niet tot de vakbond behoren. “We rekenen hiervoor op de ordediensten van Brussel en werken ook nauw met hen samen.”

Confrontatie
De politie benadrukt dat er op geen enkel moment een confrontatie is geweest met de politie. "Diegenen die de vernielingen aanbrachten, hebben niets te maken met de manifestatie", zegt Van de keere. "Het gaat om een groep van een honderdtal personen die zich tussen de menigte heeft gemengd om de vernielingen aan te richten."

Na de betoging zal de politie het parcours inspecteren op nog andere vernielingen. Er wordt ook een onderzoek naar de vandalen opgestart.