Dossier Terreurdreiging

485 extra agenten in strijd tegen terreur

In de strijd tegen terrorisme komen er bijna 500 extra politieagenten in alle gemeentes die in het zogenaamde Kanaalplan zitten - het plan dat radicalisering en terrorisme in de Brusselse gemeenten moet signaleren en voorkomen. Daarnaast gaat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) 213 werknemers aanwerven bij justitie.

Concreet komen er in de zeven Brusselse gemeenten 485 agenten bij. Sommigen hebben die extra agenten nu al gekregen. Zo konden ze meer arrestaties doen in drugszaken of wapenhandel.

"Onder druk"

"De politiezones staan onder druk. Daarom maken we extra federale middelen vrij voor de ordediensten", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in VTM NIEUWS, "Er komen in totaal 485 mensen bij. We werven volop bij aan en intussen herschikken we uit andere politiezones."

Om al die pv's te verwerken krijgt ook justitie er 213 mensen bij, vooral magistraten. De aanwervingen worden verspreid over de verschillende diensten: acht magistraten en 24 medewerkers voor het Openbaar Ministerie te Brussel en Halle-Vilvoorde; vier magistraten, vijf juristen en 27 medewerkers voor het federaal parket; acht magistraten en 24 personeelsleden voor de zetel en 113 personen voor Staatsveiligheid. Een groot deel is al aangeworven, de rest wordt nog gerekruteerd.

Nieuwe imams
Geens investeert niet alleen in extra personeel bij justitie: zo wordt er 6,6 miljoen euro voorzien om voortdurend te kunnen inspelen op de steeds evoluerende communicatietechnieken van terroristen. Daarnaast worden 80 bijkomende imams aangesteld om deradicalisering in de moslimgemeenschap te bevorderen. Die worden gefinancierd door het budget van de ‘erediensten’ bij justitie.

Kanaalplan
Het Kanaalplan, dat radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme in de Kanaalzone in en naast Brussel moet tegengaan, werd een half jaar geleden gestart door de verhoogde terreurdreiging. Het plan zal nog worden uitgebreid, kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan BRUZZ.

Bekijk ook: