Benzine weer duurder aan de pomp?

De kans dat u binnenkort weer meer zal betalen aan de benzinepomp, is groot. Het oliekartel OPEC is gisteren tot een akkoord gekomen over een productieplafond. De unie van olielanden, die samen 40 procent van de oliebusiness in handen hebben, zouden niet meer dan 32,5 miljoen vaten per dag opppompen. Een beperkter aanbod zorgt voor een stijging van de prijs. Gisterenavond steeg de prijs van een vat olie al significant.

Het akkoord komt er nadat de olieprijs zeer laag stond door het grote aanbod en dat veroorzaakte slechte financiële cijfers bij landen als Saoudie-Arabië. De prijs van een vat Brent-olie (olie die op Noordzee is ontgonnen) zakte in zes jaar tijd van 120 euro tot minder dan 50 euro, een zware klap voor de olielanden.

Onmiddellijk na het bereiken van het akkoord schoot de prijs van de olie de lucht in en dat zullen we dus ook voelen aan de pomp. Hoe snel de prijsstijging zal doorgevoerd worden en hoeveel we extra gaan betalen, valt nog te bezien.

Vroegere akkoorden
Acht jaar geleden bereikten de OPEC-landen ook al eens een akkoord, maar toen hielden ze zich daar niet aan, waardoor de prijs van een vat olie bijna niet steeg. Afwachten dus of het akkoord nu wel stand zal houden.