Dossier Vakbondsacties

Waarom betogen de vakbonden vandaag?

Tienduizenden betogers zakken vandaag af naar Brussel, opgetrommeld door de drie grote vakbonden. Maar waarom betogen de vakbonden nu al weer?

De concrete aanleiding is de tweede verjaardag van de regering-Michel, die door de bonden van in het begin gehekeld wordt als een uiterst asociale regering. Maatregelen als de indexsprong, de pensioenhervorming en zware besparingen maakten van de regering-Michel “de meest asociale regering”, volgens de bonden.

Waarom nu?
“Dit wordt een duidelijk signaal aan de regering die blijft verder blind besparen”, zegt ABVV-topman Rudy De Leeuw aan VTM NIEUWS. Volgens hem is de betoging des te actueler door het miljardengat in de begroting. “De blinde besparingen van de regering brengen geen soelaas. Het gaat duidelijk niet goed met onze economie en onze tewerkstelling.”

Wie de rekening zal voorgeschoteld krijgen, is voor De Leeuw duidelijk: “Het zijn weer dezelfde die gaan betalen: niet de 1% maar de gewone mensen.” 

Vierde keer
Het is al de vierde nationale betoging sinds het aantreden van de federale regering. Terwijl de eerste twee manifestaties 100.000 deelnemers trokken, kwamen in mei nog maar 60.000 mensen op straat. Vandaag worden er zo'n 50.000 betogers verwacht.

Bekijk ook: