Deze bedrijven betalen minst belastingen

Grote bedrijven in ons land betalen nog altijd nauwelijks belastingen op hun winst. Dat zegt de linkse Partij van de Arbeid (PvdA) in een nieuwe studie die VTM Nieuws kon inkijken. De duizend meest winstgevende bedrijven betalen nog geen tien procent aan vennootschapsbelastingen, terwijl het officiële tarief bijna veertig procent is. Maar volgens de bedrijven zelf volgen ze alleen de wet en worden ze al zwaar genoeg belast.

Wat hebben AB Inbev, Solvay, Ontex en Bayer gemeen? Ze staan allemaal in de top tien van multinationals die nauwelijks belastingen betalen in ons land, volgens de Partij van de Arbeid. De vijftig bedrijven met grootste belastingkorting betaalden vorig jaar samen bijna zeven miljard (6.883.701.559) aan belastingen níet. Hun gemiddelde belastingtarief was 2,7 procent. 

"Klopt niet"
Kampioen van de belastingkorting is KBC Groep. Op 2,2 miljard euro winst zou de bank maar 0,3 procent belastingen betalen. Maar KBC toont VTM NIEUWS dat dat niet klopt. “De hele KBC Groep heeft vorig jaar 2,6 miljard euro winst neergezet”, zegt Viviane Huybrecht, woordvoerster KBC Groep. Op dat bedrag hebben wij meer dan een miljard euro belastingen betaald. Het bedrag waarover PvdA het heeft, is slechts door een enkele entiteit betaald in België. Met andere woorden: zij zijn appelen en peren compleet verkeerd met elkaar aan het vergelijken.”

Het belastingtarief voor de duizend meest winstgevende bedrijven stijgt wel elk jaar.  Twee jaar geleden betaalden ze nog 7,9 procent belasting op hun winst. vorig jaar 9,7 procent. Maar nog altijd een pak minder dan het officiële belastingtarief van 33,99 procent.

De volledige lijst: