Dossier Vakbondsacties

Hier is er hinder door betoging in Brussel

Er wordt vandaag grote verkeershinder verwacht in Brussel door vakbondsacties. Volgens de Brusselse politie stappen 45.000 manifestanten mee in de nationale betoging, vakbond ABVV spreekt van 70.000 deelnemers. Aanleiding is het tweejarige beleid van de regering Michel. De politie raadt zelfs aan dat iedereen die naar de hoofdstad moet, zijn wagen thuislaat. Het openbaar vervoer ondervindt over het hele land grote hinder.

Het verkeer op het net van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB is vandaag sterk verstoord. Dat zegt woordvoerster An Van Hamme. Sinds 18.30 uur zijn er verschillende tramlijnen opnieuw uitgereden. Enkel metrolijn 1 en 5 worden vanavond bediend.

Reizigers kunnen best de site de maatschappij checken voor updates.

De Lijn
Ook de dienstverlening bij De Lijn  is zwaar verstoord in heel Vlaanderen door de nationale vakbondsbetoging. "Vooral in de steden zorgt de betoging voor zware hinder", zegt woordvoerder Astrid Vanhulhoven. "Zo rijdt er in Antwerpen slechts een kwart van de bussen en een derde van de trams."

In Gent zijn tientallen lijnen niet uitgereden. Ook in de stad Aalst zorgt de actie voor heel zware hinder. "De shiften wisselen rond 13u bij De Lijn. Het blijft nog afwachten hoe de situatie dan zal zijn", voegt Vanhulhoven er aan toe.

Ook bij De Lijn geldt de regel, check de website en de app van de vervoersmaatschappij.

NMBS
Op het hele spoornet rijden de treinen vanochtend nagenoeg zoals normaal. "Alles rijdt normaal en het personeel is aanwezig", aldus Nathalie Pierard, woordvoerster van de NMBS. Wel zijn er vertragingen van vijf tot tien minuten op de lijn 50A tussen Gent en Brussel door een storing aan de seininrichting.

Tegen Michel
Het is de vierde nationale betoging sinds het aantreden van de regering van Charles Michel. Terwijl de eerste twee manifestaties 100.000 deelnemers trokken, kwamen in mei nog maar 60.000 mensen op straat. De politie verwacht dat 50.000 betogers naar Brussel zullen afzakken, aldus een politiewoordvoerster.

De politie van Brussel verwacht zeer grote verkeershinder vandaag. "In de hele binnenstad en de kleine ring wordt zware verkeershinder verwacht. We verzoeken nadrukkelijk om Brussel met de auto zo veel mogelijk te mijden", klinkt het op Facebook.

De betoging is meteen een waarschuwing door de vakbonden aan de regering dat in het kader van de begrotingsinspanningen niet opnieuw naar de werknemers en de sociale uitkeringen moet worden gekeken. Veel aandacht zal dan ook gaan naar eerlijke fiscaliteit. De manifestatie vertrekt aan het Noordstation en gaat richting Zuidstation. De toespraken zijn gepland voor de start van de betoging, rond 11.15 uur. De start is gepland om 11.30 uur.