Wie is man achter IS-lijst van militairen?

Rachid Kassim, een belangrijke pion binnen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), heeft ‘zijn broeders in België’ maandag een ‘opdracht’ gegeven. Hij verspreidde foto's en namen van zes militairen met de boodschap om ze te doden. De Franse jihadist ronselt al jaren IS-sympathisanten, maar duikt ook steeds vaker op in terreurdossiers.

Rachid Kassim wordt aanzien als een van de belangrijkste en gevaarlijkste propagandisten van IS. Hij wordt ervan verdacht vanuit het Iraaks-Syrische gebied aanslagen, of pogingen daartoe, in onder meer Frankrijk aan te sturen. 

Zo heeft Rachid Kassim volgens de speurders, direct of indirect, de aanslagen geïnspireerd in de Franse gemeente Magnanville. Daar doodde Larossi Abballa op 13 juni een politieman en zijn partner. Daarnaast speelde Kassim zo goed als zeker een rol bij de aanslag in Nice, waarbij 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed.

Vermoorde priester
Ook aan de aanslag in Saint-Étienne-du-Rouvray, waar Adel Kermiche en Abdel Malik Petitjean op 26 juli een priester in zijn kerk hebben vermoord, zou Kassim te linken zijn. Hij zou overigens ook de aanslagplannen gestuurd hebben van het commando vrouwen dat werd ontdekt na de vondst van gasflessen in een wagen nabij de kathedraal Notre Dame.

De man, wiens boodschappen toegankelijk zijn voor een driehonderdtal volgelingen, probeert zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen.