11-jarigen bankieren voortaan ook online

Kinderen vanaf elf jaar kunnen vanaf nu zelf online bankieren. KBC lanceerde daarvoor een speciale mobiele applicatie ‘KBC K’Ching’. In de app kunnen ze geld overschrijven, hun saldo controleren, geld afhalen en mobiel betalen. “De smartphone vervangt steeds meer de portefeuille, ook bij jongeren”, vertelt KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht aan VTM NIEUWS.

Vierhonderd kinderen hielpen de app mee ontwikkelen. “We vinden het onze taak als financiële instelling om jongeren te helpen omgaan met geld”, zegt Huybrecht. De app bevat een buddy die de kinderen op weg helpt en tips geeft over veilig bankieren. De kinderen kunnen ook niet zomaar hun gang gaan. “De ouders kunnen de app ook downloaden, krijgen toegang tot het profiel van hun minderjarig kind en kunnen zo een oogje in het zeil houden", vertelt Huybrecht. 

Hoe gebruiken?
“Wie als minderjarige de app wil gebruiken, heeft drie dingen nodig”, vertelt Huybrecht. “Een KBC-rekening, een bankkaart én toestemming van zijn of haar ouders. Voor kinderen de app kunnen gebruiken, gaan ze samen met hun ouders langs in een KBC-kantoor. Daar stellen we de limieten van de rekening in, in samenspraak met de ouders, en activeren we de app”. Wie meerderjarig is, kan de app gebruiken zonder toestemming van de ouders.

Marketing
De app is naast een leermiddel voor jongeren ook een slimme marketingzet van de bank. “Ja, banken ontwikkelen zo'n app om kinderen vroeg te leren omgaan met geld", verteld pedagoog Pedro De Bruyckere. "Maar de financiële instellingen zetten ook sterk in op jongeren zodat ze op termijn trouw zouden blijven aan de bank”.

Goed idee?
Is het dan wel wijs om je kind zo jong over zijn of haar financiën te laten beslissen? “Dat hangt erg af van kind tot kind”, vertelt De Bruyckere. “Het is alvast wijs om je kind eerst bewust te maken van de waarde van geld. Dat kan al heel vroeg. Wanneer je kind bijvoorbeeld iets wil dat je niet kan betalen, dan is het slim om dat ook duidelijk te maken. Wanneer je kind geld krijgt, is het ook wijs om te bespreken wat hij of zij ermee wil doen”.

Wanneer je kind precies klaar is om met geld om te gaan, is iets wat je als ouders zelf moet inschatten, zegt De Bruyckere “Probeer in te schatten hoe impulsief je kind is, hoe bewust je kind met dingen omgaat en op basis van die parameters kan je dan beslissen of je kind klaar is voor de zo’n app. Blijf de acties van je kind ook opvolgen eens die de app gebruikt”.