IS viseert militairen: onderzoek geopend

Het federaal parket heeft een onderzoek geopend naar de dreigementen die de Franse IS-strijder Rachid Kassim geuit heeft aan het adres van Belgische militairen. Dat meldt Thierry Werts, woordvoerder van het federaal parket. 

Afgelopen maandag verschenen foto’s en persoonlijke informatie van zes militairen op de berichtendienst Telegram. De militairen werden bij naam genoemd en bij de meesten stond ook hun woonplaats vermeld. De foto’s waren op de berichtendienst geplaatst door een IS-kopstuk, Rachid Kassim, met de boodschap om de betrokken militairen te doden. “Een opdracht voor mijn broeders in België”, schreef hij.  

Het leger en de veiligheidsdiensten hebben nu een onderzoek geopend. Het federaal parket geeft ook toe dat ze aan Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure gevraagd heeft om de informatie 24 uur achter te houden zodat de veiligheid van enkele personen gegarandeerd kon worden. Zij lekten vandaag het nieuws. 

De foto's en de identificatiegegevens van de militairen bleken afkomstig van hun Facebookpagina's. Die zijn al aangepast nadat Defensie gisterenochtend met spoed veiligheidsbriefings ingelast heeft.

Angst en terreur zaaien
Ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft intussen gereageerd. Met het verspreiden van namen en foto's van Belgische soldaten tracht IS angst en terreur te zaaien, "maar daar mogen we niet aan toegeven", zegt hij. Vandeput wijst erop dat er al eerder veiligheidsmaatregelen zijn genomen (waarover niet kan worden gecommuniceerd) en dat de militairen consignes hebben gekregen over het gebruik van sociale media.