Belgische soldaten in vizier van IS

Een IS-kopstuk heeft namen en foto's van Belgische militairen verspreid, met de boodschap om ze te doden. De terreurgroep plukte de persoonlijke informatie gewoon van Facebook. Defensie kent het probleem, zegt de legervakbond. 

De foto's van de Belgische soldaten verschenen maandag op een kanaal op de berichtendienst Telegram, toegankelijk voor een driehonderdtal volgelingen. Bij de foto's werden meteen ook persoonlijke gegevens gezet, zoals de volledige naam en vaak ook de woonplaats van de betrokkene. De foto's en de identificatiegegevens bleken afkomstig van hun Facebook-pagina's. Die zijn al aangepast nadat Defensie gisterenochtend met spoed veiligheidsbriefings ingelast heeft. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De foto's werden op de berichtendienst gezet door één man, Rachid Kassim. "Een opdracht voor mijn broeders in België", schreef hij erbij. Kassim zou een rol hebben gehad in de aanslag in Nice op de Franse feestdag, waar 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed. Daarnaast zou hij ook betrokken zijn geweest bij de aanslag op een Franse priester deze zomer.

Enige terughoudendheid
Defensie roept al langer op om voorzichtig te zijn, zegt de legervakbond aan VTM NIEUWS. "Het is zo dat onze militairen er regelmatig op gewezen worden om een zekere terughoudendheid aan de dag te leggen wanneer het gaat over het gebruik van sociale media", zegt Yves Huwart van de legervakbond ACMP. "Er is gisteren nog een interne communicatie verspreid om de problematiek nogmaals onder de aandacht te brengen."