Nieuwe behandeling epilepsie op het spoor

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben ontdekt hoe ze epileptische aanvallen kunnen verminderen. Door de concentratie van specifieke vetten in de hersenen te verhogen, worden de aanvallen bij patiënten onderdrukt. “Het is een nieuwe deur die opengaat voor de ziekte”, zegt onderzoeker Partick Verstreken (KU Leuven) aan VTM NIEUWS.

De onderzoekteams van Patrick Verstreken (KU Leuven) en Wim Versées (VUB) maken deel uit van het VIB en Verstreken spits zich in zijn onderzoek toe op de werking van synapsen in de hersenen waar elektrische boodschappen tussen twee hersencellen worden doorgegeven. Eerder toonde hij al aan dat bij fruitvliegen het eiwit 'Skywalker' hierbij een cruciale rol speelt.

Bij mensen is een identiek eiwit werknaam dat ‘TBC1D24’ heet. Door dit eiwit, dat de specifieke vetten normaal afbreekt in het brein, ontstaat een grotere hoeveelheid van het vet. Zo kunnen de epilepsieaanvallen worden onderdrukt. “Dit proces kan gebeuren door mutatie of via medicatie”, vertelt Patrick Verstreken. “Omdat mutatie bij mensen niet toepasbaar is focussen we ons nu op een pil dat het eiwit kan verminderen in het brein.”

Het zal wellicht nog jaren duren voor de pil op de markt komt, maar Verstreken benadrukt dat dit onderzoek baanbrekend is.